
Спектр досліджень, проведених лабораторією лікувально-діагностичного центру, досить широкий. Найголовніше для пацієнта - точно знати, який аналіз і з якою метою необхідно здати і до якого лікаря звернутися в разі відхилення показника від нормального значення. Зупинимося детальніше на основних лабораторних аналізах:
БІОХІМІЧНИЙ АНАЛІЗ КРОВІ
Біохімічний аналіз крові дозволяє оцінити обмін речовин і роботу внутрішніх органів.
Біохімічний аналіз крові — лабораторний метод дослідження, який використовується у всіх галузях медицини (терапії, гастроентерології, ревматології тощо) і показує функціональний стан різних органів і систем. Забір для біохімічного аналізу крові здійснюється з вени, натщесерце. До дослідження не потрібно їсти, пити і приймати лікарські препарати. В особливих випадках, наприклад за необхідності прийому ліків рано вранці, слід проконсультуватися з вашим лікарем-куратором.
ЗАГАЛЬНИЙ БІЛОК
Білки — головний біохімічний критерій життя. Вони входять до складу всіх анатомічних структур (м'язи, клітинні мембрани), переносять речовини по крові і до клітин, прискорюють перебіг біохімічних реакцій в організмі, розпізнають речовини — свої або чужі й захищають свої від чужих, регулюють обмін речовин, утримують рідину в кровоносних судинах і не дають їй сягати тканин. Білки синтезуються в печінці з амінокислот їжі. Загальний білок крові складається з двох фракцій: альбуміни та глобуліни.
Підвищення рівня вмісту білка (гіперпротеїнемія) говорить про наявність:
- зневоднення (опіки, діарея, блювота — відносне підвищення концентрації білка за рахунок зниження обсягу рідини);
- мієломної хвороби (надлишкова продукція гамаглобулінів).
Зниження рівня вмісту білка називається гіпопротеїнемією і буває при:
- голодуванні (повному або тільки білковому: суворе вегетаріанство, нервова анорексія);
- захворюваннях кишківника (порушення всмоктування);
- нефротичному синдромі;
- крововтраті;
- опіках;
- пухлинах;
- хронічному і гострому запаленні;
- хронічній печінковій недостатності (гепатиті, цирозі).
СЕЧОВИНА
Продукт обміну білків, що виводиться нирками. Частина сечовини залишається в крові.
Якщо у крові підвищений вміст сечовини, це свідчить про одне з наступних патологічних процесів:
- порушення функції нирок;
- непрохідність сечовивідних шляхів;
- підвищений вміст білка в їжі;
- підвищене руйнування білка (опіки, гострий інфаркт міокарда).
У разі зниження рівня вмісту сечовини в організмі можуть бути:
- білкове голодування;
надмірне споживання білка (вагітність, акромегалія);
порушення всмоктування.
КРЕАТИНІН
Креатинін, як і сечовина, — продукт обміну білків, який виводиться нирками. На відміну від складу сечовини, склад креатиніну залежить не тільки від рівня вмісту білка, але й від інтенсивності його обміну. Таким чином, при акромегалії і гігантизмі (підвищений синтез білка) рівень його вмісту зростає, на відміну від рівня вмісту сечовини. Поза тим причини зміни рівня його змісту ті ж, що й для сечовини.
СЕЧОВА КИСЛОТА
Сечова кислота — продукт обміну нуклеїнових кислот, який виводиться з організму нирками.
Підвищення вмісту сечової кислоти (гіперурикемія) характерне для:
- подагри, оскільки відбувається порушення обміну нуклеїнових кислот;
- ниркової недостатності;
- мієломної хвороби;
- токсикозу вагітних;
- вживання їжі, багатої на нуклеїнові кислоти (печінка, нирки);
- важкої фізичної праці.
Зниження вмісту сечової кислоти (гіпоурікемія) буває при:
- хворобі Вільсона-Коновалова;
- синдромі Фанконі;
- дієті, бідній на нуклеїнові кислоти.
АЛАНІНАМІНОТРАНСФЕРАЗА (АЛТ)
Це фермент, що виробляється клітинами печінки, скелетних м'язів і серця.
Підвищення рівня його вмісту може бути викликане:
- руйнуванням клітин печінки при некрозі, цирозі, жовтяниці, пухлині, вживанні алкоголю;
- інфарктом міокарда;
- руйнуванням м'язової тканини в результаті травм, міозиту, м'язової дистрофії;
- опіками;
- токсичною дією на печінку ліків (антибіотиків тощо).
Зниження вмісту АЛТ спостерігається в разі недостатності вітаміну В6.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
АСПАРТАТАМІНОТРАНСФЕРАЗА (АСТ)
Фермент, що виробляється клітинами серця, печінки, скелетних м'язів і еритроцитами.
Його вміст може бути підвищеним, якщо наявні:
- ушкодження печінкових клітин (гепатит, токсичне ушкодження ліками, алкоголь, метастази в печінку);
- важке фізичне навантаження;
- серцева недостатність, інфаркт міокарда;
- опіки, тепловий удар.
ГАМА-ГЛУТАМІЛТРАНСФЕРАЗА (ГГТ)
Цей фермент виробляється клітинами печінки, а також клітинами підшлункової, передміхурової та щитоподібної залоз.
Якщо виявлене підвищення його вмісту, в організмі можуть бути:
- захворювання печінки (алкоголізм, гепатит, цироз, рак);
- захворювання підшлункової залози (панкреатит, цукровий діабет);
- гіпертиреоз (гіперфункція щитоподібної залози);
- рак передміхурової залози.
Зниження вмісту цього ферменту спостерігається в разі гіпотиреозу (гіпофункції щитоподібної залози).
АМІЛАЗА
Фермент амілаза виробляють клітини підшлункової та привушної слинної залоз.
Якщо підвищується рівень його вмісту, це означає:
- панкреатит (запалення підшлункової залози);
- паротит (запалення привушної слинної залози).
Зниження вмісту амілази говорить про:
- недостатність функції підшлункової залози;
- муковісцидоз.
ФОСФАТАЗА ЛУЖНА
Фермент, що утворюється в кістковій тканині, печінці, кишківнику, плаценті, легенях.
Рівень його змісту підвищується, коли наявні:
- вагітність;
- підвищений обмін у кістковій тканині (швидкий ріст, загоєння переломів, рахіт, гіперпаратиреоз);
- захворювання кісток (остеогенна саркома, метастази раку в кістки, мієломна хвороба);
- захворювання печінки, інфекційний мононуклеоз.
Зниження вмісту цього ферменту спостерігається при:
- гіпотиреозі (гіпофункції щитовидної залози);
- анемії (недокрів'ї);
- нестачі вітаміну С (цинга), В12, цинку, магнію;
- гіпофосфатаземії.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
БІЛІРУБІН
Такі показники біохімії крові, як білірубін, дозволяють визначити можливу причину жовтяниці й оцінити її тяжкість. У крові зустрічаються два види цього пігменту: прямий і непрямий. Характерною ознакою більшості захворювань печінки є різке зростання концентрації прямого білірубіну, а при механічній жовтяниці він значно підвищується. При гемолітичній жовтяниці в крові наростає концентрація непрямого білірубіну.
ХОЛЕСТЕРИН
Загальний холестерин
Підвищення його вмісту можуть обумовлювати:
- генетичні особливості (сімейні гіперліпідемії);
- захворювання печінки;
- гіпотиреоз (недостатність функції щитоподібної залози);
- алкоголізм;
- ішемічна хвороба серця (атеросклероз);
- вагітність;
- прийом синтетичних препаратів статевих гормонів (контрацептиви).
Зниження рівня вмісту загального холестерину вказує на:
- гіпертиреоз (надлишок функції щитоподібної залози);
- порушення засвоєння жирів.
Холестерин ЛПВЩ
Підвищення вмісту такого холестерину відбувається при патологіях печінки (хронічний гепатит, цироз, алкоголізм та інші хронічні інтоксикації).
Зниження може означати:
- декомпенсований цукровий діабет;
- хронічну ниркову недостатність;
- ранній атеросклероз коронарних артерій.
Холестерин ЛПНЩ
Підвищення вмісту такого холестерину говорить про те, що можуть бути:
- генетичні особливості ліпідного обміну;
- ранній атеросклероз коронарних судин;
- гіпотиреоз;
- захворювання печінки;
- вагітність;
- прийом препаратів статевих гормонів.
ТРИГЛІЦЕРИДИ
Інший клас ліпідів, який не є похідним холестерину.
Підвищення вмісту тригліцеридів може вказувати на:
- генетичні особливості ліпідного обміну;
- ожиріння;
- порушення толерантності до глюкози;
- захворювання печінки (гепатит, цироз);
- алкоголізм;
- ішемічну хворобу серця;
- гіпотиреоз;
- вагітність;
- цукровий діабет;
- прийом препаратів статевих гормонів.
Зниження рівня їх змісту буває при гіпертиреозі та недостатності харчування або всмоктування.
Переглянути: Ціни на лабораторні аналізи